Kyrklig och borgerlig vigsel

I Sverige gifter sig ca 40 000 par varje år och de flesta av dessa vigslar sker i en kyrka (benämns vanligen kyrklig vigsel).

Vi har också en del som väljer att gifta sig borgerligt. Detta sker genom att boka tid hos vigselförrättaren hos tingsrätten.

I god tid bör paret ordna ett giltigt intyg om hindersprovning då detta måste visas innan vigselakten. Ca 1/3 del av alla vigslar i Sverige är borgerliga. I Stockholm är Stadshuset en populär plats där man kan vigas borgerligt.

I de flesta fall så väljer paren att ha en vigselring när de gifter sig.

 

Skärgårdsbröllop
Vigsel

Den borgerliga vigselakten tar mindre än en halv minut. Vigselförrättaren frågar kort och gott:

”Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra. Tar alltså du Evert Malm denna Anna Lund. till din hustru?”
(mannen svarar: Ja)
”Tar du Anna Lund denna Evert Malm. till din man?”
(kvinnan svarar: Ja)
”Jag förklarar er för äkta makar.”

Efter detta brukar paret växla ringar, men det finns inga krav på att ringväxling skall ske vid borgerlig vigsel.

Därefter överlämnas ett vigselbevis och den borgerliga vigselförrättaren protokollför tid, plats, kvinnans och mannens fullständiga namn, yrke och hemvist. Två vittnen behövs, men har man inga vittnen med sig kan tingsrätten ordna dessa personer.

Nämnda beskrivning kanske upplevs något spartansk, men det möter inget hinder att inbjuda sin familj och sina vänner till en borgerlig vigsel.

För er som önskar en udda plats för vigseln, exempelvis ute i skärgården, hemma i trädgården eller en plats som ni bägge känner starkt för, kan ni alltid höra med en vigselförrättare eller präst om han eller hon har möjlighet att hjälpa er med detta. Ni behöver också två personer som bevittnar vigseln. Eventuellt utgår det arvode för detta – lyssna vad de begär.