Tärna

Brudtärna

Tärnan, som vanligtvis är en ogift yngre syster eller nära vän till bruden, har som uppgift att anordna en möhippa och att vara med och hjälpa och stötta bruden under bröllopsdagen.

Innan vigseln brukar tärnan åka till frisören tillsammans med bruden för att bli i iordninggjord. Överraska gärna bruden med att ta med lite mousserande vin och en smörgås och mineralvatten, så att hon får något i magen innan vigseln. Ta också gärna med ett sy etui med nål och tråd, en liten sax och några säkerhetsnålar.

I kyrkan är det tärnan som tar hand om buketten under vissa tillfällen vid vigseln. Tärnan går antingen in bakom bruden tillsammans med marskalken, om sådan finns, eller innan bruden, så att hon står framme vid altaret och väntar när brudparet kommer in i kyrkan.

Tärnan förväntas även hålla tal under middagen.

Möhippa

Se till att så tidigt som möjligt skaffa en lista över de inbjudna gästerna. Listan är bra att ha då du skall samla brudgummens vänner till svensexan, eftersom det lätt blir pinsamt om du bjuder folk till möhippan som sedan inte visar sig vara bjudna till bröllopet! Försök att skaffa denna lista genom toastmastern eller någon annan, eftersom det kan verka misstänkt att fråga brudparet (möhippan ska ju hållas hemlig).

Försök ta reda på vad bruden förväntar sig av möhippan. En möhippa skall vara en rolig ”sista kvällen med gänget”-upplevelse, inte en förnedrande kväll som bruden med avsky kommer att tänka på under resten av sitt liv! Tips på ”snällare” aktiviteter för den lite blygare bruden kan vara en spa-dag med bubbelbad och champagne, go-cart tävling, äventyrsbana långritt på islandshäst eller liknande.

Om den blivande äkta mannen har en svensexa kan det vara roligt om man anordnar dessa samtidigt, och låter möhippan och svensexa sammanstråla under kvällen vid en gemensam middag. På det viset lär en större del av vänskapskretsen känna varandra, vilket borgar för en roligare bröllopsfest när den dagen kommer!

Glöm inte kameran, så att du kan föreviga tillställningen! Sätt fotografierna i ett vackert album tillsammans med bildtexter, kvitton, biljetter osv. och ge detta till bruden under festen, så att de övriga gästerna också får ta del av upplevelsen. Eventuella ”Opassande” bilder och bildtexter sätts lämpligen i ett särskilt album, som lämnas direkt till bruden vid ett annat tillfälle.

spa möhippa