Fest eller mottagning

Bröllopsfest, mottagning eller middag på tu man hand?

Ett stort bröllop är för många av oss Svenskar ett bröllop med 100 gäster, men i vissa kulturer är ett stort bröllop när det är uppemot 500 personer inbjudna.

Vad kan vara bra att tänka på i samband med sitt arrangemang av bröllopsfesten? Bjud inte släktingar bara för att ni känner att ni måste, utan tänk istället på att det är er fest och en fest som ni ska minnas som något underbart hela livet.

De släktingar som står er nära och då inte enbart i släktträdet – utan är släktingar som bidrar till att förgylla festen skall ni i första hand bjuda.

Har ni en gammal tråkig och gnällig faster så kanske ni hellre ska bjuda henne vid exempelvis ett barndop vid ett senare tillfälle.

Goda vänner är också en förutsättning för en lyckad fest. Det räcker dock inte med att det är roliga bekanta – utan det bör finnas en djupare vänskap.

 

bröllopsfest

Det går att ha ett mindre bröllop för den närmaste familjen. Ett annat alternativ är bara god vänner och ingen släkt.

Det vanligaste är dock att man har en kombination, men det ställer höga krav på er att sortera bland släkt och vänner då ni annars kanske får ett förslag på en inbjudningslista som er budget inte klarar.

I alla dessa prioriteringar kan också antalet inbjuda gäster vägas mot hur bröllopsfesten ska gestalta sig. Att ha en tre rätters middag serverad vid sittande bord kostar normalt betydligt mer än en buffé. Väljer man det senare alternativet så kanske man kan anordna en del av maten själv.

Efter maten är det oftast förekommande med dans och denna dans brukar vanligen brudparet starta upp med en bröllopsvals. Musiken kan vara allt från en orkester, coverband eller en diskjockey.