Marskalk/bestman

Marskalkarna är vanligtvis brudgummens bästa vänner och har, förutom att anordna svensexan, som främsta uppgift att vara med och hjälpa och stötta brudgummen under bröllopsdagen. Är det bara en marskalk brukar han kallas bestman.

Enligt gammal tradition ska marskalkarna ha likadan klädsel som brudgummen, men det blir allt vanligare att marskalkarna bär mörk kostym även om brudgummen är iklädd frack.

För en bestman brukar dock reglerna vara strängare, har brudgummen frack bör även den som är bestman bära frack.

När det gäller din klädsel för detta speciella tillfälle bör du diskutera det med brudgummen så tidigt som möjligt. Eftersom det anses vara en ära att bli utsedd till bestman/marskalk brukar det inte ses som någon självklarhet att brudparet står för utgifterna för klädseln.

Om klädseln inte är kostym brukar det dock i regel vara så att brudparet erbjuder sig att betala för eller bidra med pengar till hyra av klädsel.

Den som är marskalk/bestman brukar erbjuda sig att hjälpa till genom att ta ansvar för brudparets ringar, hämta blommorna etcetera.

Tag gärna med några huvudvärkstabletter, säkerhetsnålar, plåster, servetter och annat som kan vara till nytta under dagen och kvällen. Brudgummen är säkert nervös, och uppskattar allt stöd han kan få under denna speciella dag och det är inte säkert att han har tid att tänka på allt.

Traditionen bjuder att den som är bestman/marskalk hämtar tärnan och eskorterar henne till kyrkan, men numer är det också vanligt att man bara möts vid kyrkan strax innan vigseln.

I kyrkan går du antingen in bakom brudgummen, tillsammans med tärnan, om sådan finns, eller innan brudgummen, så att du står framme vid altaret och väntar när brudparet träder in i kyrkan.

Den som är bestman/marskalk förväntas även att hålla tal under middagen.

Svensexa

Se till att så tidigt som möjligt skaffa en lista över de inbjudna gästerna. Listan är bra att ha då du skall samla brudgummens vänner till svensexan, eftersom det lätt blir pinsamt om du bjuder folk till svensexan som sedan inte visar sig vara bjudna till bröllopet! Försök att skaffa denna lista genom toastmastern eller någon annan, eftersom det kan verka misstänkt att fråga brudparet (svensexan ska ju hållas hemlig).

Försök ta reda på vad brudgummen förväntar sig av svensexan. En svensexa skall vara en rolig ”sista kvällen med grabbarna”-upplevelse, inte en förnedrande kväll som brudgummen med avsky kommer att tänka på under resten av sitt liv!

Om den blivande hustrun har en möhippa kan det bli hur roligt som helst om man anordnar dessa samtidigt, och låter svensexan och möhippan sammanstråla under kvällen vid en gemensam middag. På det viset lär en större del av vänskapskretsen känna varandra, vilket borgar för en roligare bröllopsfest när den dagen kommer!

Glöm inte kameran, så att du kan föreviga tillställningen!

Sätt fotografierna i ett vackert album tillsammans med bildtexter, kvitton, biljetter osv. och ge detta till brudgummen under festen, så att de övriga gästerna också får ta del av upplevelsen. Eventuella ”Opassande” bilder och bildtexter sätts lämpligen i ett särskilt album, som lämnas direkt till brudgummen vid ett annat tillfälle.

bestman
Marskalk