Värd/värdinna

Eftersom det förr var brudens föräldrar som förväntades betala för bröllopet, är det traditionellt sett dessa som är värdar för bröllopet. Numer brukar brudparet själva betala för bröllopet, ibland med bidrag från sina föräldrar. Av den anledningen kan båda föräldraparen vara värdar, ofta tillsammans, eller rent av goda vänner till brudparet.

Eftersom det är till värdarna man svarar på inbjudan till bröllopet, bör värdarnas namn och telefonnummer anges på den. Värdarna bör vara informerade om vad toastmaster, bestman och tärna har planerat inför den stora dagen, för att kunna svara på frågor om vägbeskrivning, presentlistor, tider, övernattning och dylikt.

På bröllopsdagen kan värdarna hälsa gästerna välkomna vid kyrkan, dela ut kyrkoprogram och visa dem tillrätta i kyrkan.

Efter vigseln bör värdar och toastmaster så fort som möjligt ta sig till festlokalen för att där vara först på plats när övriga gäster anländer, och informera om exempelvis garderob, toaletter och bordsplacering. Det är värdarna som hälsar gästerna välkomna och som utbringar brudparets första skål. Denna skål kan ske vid förrätten eller vid brudskålen.