Smekmånad

De allra flesta par väljer traditionsenligt att åka på en bröllopsresa ett par dagar efter vigseln. Det man bör tänka på i samband med en bröllopsresa är framför allt att boka i lång tid innan, gärna upp till ett halvår innan avresedagen.

De flesta resebyråer erbjuder färdiga bröllopsresepaket. Dessa brukar vara lite lyxigare, och går ofta till de mer romantiska hotellen och resmålen. Den nya tekniken med internet har gjort det möjligt att själv enkelt boka flygbiljetter och hotell. Hotellet kan i regel ordna transfer mellan flygplatsen och hotellet, för att för bekvämlighetens skull slippa bekymra sig över taxi.

Om ena eller båda parterna kommer att byta namn i samband med vigsel, kan man beställa resan under det nya namnet. Om man gör det är det förstås viktiga att tänka på att beställa nytt pass med det nya namnet.

Ta ditt gamla pass tillsammans med ett passfoto, hindersprövningsbeslut och en kopia på namnändringsansökan till passmyndigheten hos polisen. Efter bröllopet går du sedan tillbaka med vigselbeviset och ditt gamla pass, så att det kan makuleras. Du får då ditt pass på direkten.

Hur lång tid det tar att förbereda ett nytt pass varierar, så var ute i god tid.

smekmånad