Vett och etikett

Här följer några korta tips på vad man bör tänka på under bröllopsmiddagen och resterande delen av festen.

  • Männen bör söka upp sina bordsdamer enligt placeringslistan och föra dem till bordet, och väl vid bordet bör mannen dra ut stolen till sin bordsdam innan han sätter sig.
  • Handväskor hör inte hemma på bordet, utan mindre aftonväskor läggs i knät under servetten, och axelväskor hängs på ryggstödet.
  • Börja med besticken längst ut och ät dig in för varje rätt som serveras. Dessertbesticken ligger vanligen ovanför tallriken. Ibland kan det förekomma en sked på tvären snett till höger om tallriken – det kan vara en sorbetsked som används till en isad mellanrätt.
  • Glasen avverkar man i riktning från höger till vänster.
  • Eventuellt bröd ligger på vänster sida om sin tallrik.
  • Drick inte när du har mat i munnen.
  • Mat man inte kan äta eller inte tycker om lämnas utan kommentarer på tallriken.
  • Det är tillåtet att börja äta först när värdinnan börjat äta eller sagt varsågod.
  • Det är tillåtet att börja dricka först när värd eller värdinna utbringat välkomstskålen.
  • Nobba inte en skål. Om du inte vill dricka, för glaset till munnen och blöt läpparna en aning.
  • Vid en skål höjer man sitt glas ungefär till hakan, försöker ha ögonkontakt med den som utbringat skålen, dricker en klunk och ser igen på den man skålar med innan man ställer ner sitt glas.
  • Mosa inte potatis.
  • Gå aldrig ifrån bordet under pågående middag. Toalettbesök avklaras mellan rätterna.
  • Lägg inte på läppstift vid middagsbordet.
  • Det är endast tillåtet att röka vid bordet om det finns askkoppar framställda. Rökning får då endast påbörjas när gästerna väntar på att efterrätten skall serveras. Fråga alltid dina bordsgrannar om det går bra att du röker innan du tänder cigaretten. Ett nej skall alltid accepteras och inte ifrågasättas.
  • Undvik stötande samtalsämnen. Relatera aldrig till toalettbesök, osmakliga och aptitförstörande ting, oavsett hur väl du känner dina bordsgrannar.
  • Tala aldrig nedsättande om maten som serveras.
  • Avbryts middagen av tal, lägger man artigt ned besticken och lyssnar. Det är ett etikettsbrott att äta eller dricka medan någon håller tal.
  • Servetten läggs i knät, den får absolut inte stoppas under hakan som man gör med barn.
  • När servetten är använd får den inte vikas ihop i sina pressveck, utan ska faktiskt läggas lite slarvigt intill kuvertet. Att vika ihop servetten anses nämligen oartigt mot värdinnan eftersom man då förutsätter att hon använder den en gång till utan att tvätta den.
  • Lämnar man bordet under middagen (mellan rätterna), läggs servetten på stolen – aldrig på bordet.
  • Den herre som inte dansar med sin bordsdam så fort dansen har dragit igång begår definitivt ett etikettsbrott (bordskavaljeren har sin bordsdam på sin högra sida).
  • Badda munnen med servetten. Gnid inte!
  • Torka av munnen med servett innan dryck. Då undviker du läppmärken på glaset
  • Drick enbart en klunk åt gången. Om flera, markera med att för bort glaset emellan.
  • Inga tandpetare vid bordet! Peta heller inte med fingrarna eller ens med tungan. Man får vänta tills det försvinner. Om det finns segt kött, brosk el. dyl. lägg då diskret ut det på gaffelns ovansida och till tallriken.
  • Slicka inte av kladdiga fingrar, hur diskret du än gör det. Använd servetten.
  • Håll kniv och gaffel högt upp på skaftet. Slamra och väsnas inte med besticken. Att äta enbart med gaffel eller sked är tillåtet endast vid dessert.
vett och etikett
vett och etikett